Hrvatsko planinarsko društvo ''Zrin'' Petrinja

Izvještaj o izletu na Metlu i Babino brdo 28. siječnja 2017.

Izvještaj o izletu na Metlu i Babino brdo 28. siječnja 2017.

 

Ujutro u 8 sati termometara je pokazivao 15 ºC ispod nule. Bilo je stvarno hladno, ali je obečavalo da će dan biti sunčan. Na Trgu se okupilo deset planinara; pet iz HPD Zrin i pet iz HPD Sisak. Neki od prijavljenih su već prije otkazali, a neki nisu došli u ugovoreno vrijeme.

U Zelenoj dolini popili smo kave i napravili pripreme za hodanje. Goran je dao upute kako se krplje pririktavaju gojzericama i kako se upotrebljavaju. Imali smo sedam pari krplji, ali smo ih upotrijebili samo pet pari. U Jabukovcu smo ostavili aute i oko 9 sati krenuli ka Gornjoj Mlinogi. Kako smo se uspinjali snijeg je bio sve veći, a neposredno prije Metle već ga je bilo 40 i mjestimično 50 cm. Naprijed su išli oni koji su imali krplje, a iza njih grupa bez tog izvanrednog pomagala za visoki snijeg. Ovaj nam je izlet pokazao koliko se te relativno jednostavne naprave dobrodošle.

Sunčani dan bez oblaka i zima koja čipa za lice, jer gore na vjetrometini je bilo -12ºC,  stvarala je prekrasan ugođaj. Kod odašiljača na Babinom brdu smo stali i nešto pojeli. Dežurni radioamater koji se pojavio iz kontejnera počastio nas je svojom rakijom, ali naše kuhano vino nije htio probati.

Preko Vinodola uputili smo se dalje, ali nismo išli na kulu Klinac grada već smo u samom selu skrenuli prema Čuntiću. Negdje oko 14, 30 bili smo na cesti i uskoro u toplini i na vrućem čaju kafića Zelene doline. Kada smo konačno dovezni i automobile iz Jabukovca, izlet je završio. Vjerujem da je svim učesnicima bilo drago što su se unatoč hladnoći odlučili na ovo hodanje jer dan je bio izmišljen za hodanje  a krajolik i pogledi prekrasni.

 

Vođa izleta

Ivica Šustić

 

 

Zavižan 2016.

Izbještaj s 10. tradicionalnog izleta - uspona na Zavižan HPD "Zrin" Petrinja

 

U subotu i nedjelju, 10. i 11. prosinca 2016. održan je 10. tradicionalni izlet - uspon na Zavižan. Ove godine se nakon brojnih odustajanja na ovaj izlet odvažilo 12 planinara iz HPD "Zrin" Petrinja i HPD Sisak.

Odlučili smo krenuti od Alana, Premužićevom stazom. U subotu je bilo prekrasno vrijeme, uz odlične vidike na sve strane, pa je takvo bilo i raspoloženje svih prisutnih.

Naravno na pl. domu dočekao nas je dobro raspoloženi domar Ante Vukušić uz svoju "dočekušu"!

Nedjelja nas baš i nije pomazila, uz oblačno, vjetrovito i pomalo hladno vrijeme, te smo se istom stazom vratili do Alana i odjurili doma, svako svojim prijevozom.

Hvala na odazivu na izlet i vidimo se slijedeće godine, uz nadamo se malo snijega!

 

 

Organizatori: Dražen Kovačević, Anica Šandrk i Saša Juić

 

 

Radna akcija 2016.

U subotu, 1. listopada 2016. godine održana je radna akcija HPD “Zrin” Petrinja prije Kestenijade 2016. Na radnoj akciji se osim čišćenja pl. doma “Matija FIljak” i okolice radilo na izradi novih klupa, projektu “Vrt osjetila” i na markiranju i čišćenju staze preko jezera do vidikovca.

Vlastitim sredstvima pribavljen je materijal i napravljene su dvije velike klupe na kojima se može smjestiti najmanje 30 ljudi. Projekt “Vrt osjetila” naše Vlaste Kaurinović realizacijski se bliži kraju. Veliki dio članova društva se priključio tome projektu i na ovoj radnoj akciji je napravljeno stvarno puno posla. Markacistička sekcija i Odbor za staze očistili su i popravili markacije na stazi prema vidikovcu - preko jezera, koja je bila u prilično lošem stanju nakon ovogodišnje sječe šume.

Odaziv članova na ovu radnu akciju je bio dobar, uz one koji su morali otići malo ranije i one koji su došli malo kasnije, ukupno je bilo 26 članova našeg društva.

Planinarski dom je uređen i pripremljen za novu Kestenijadu i nadamo se lijepom vremenu i dobrom odazivu planinarskih društava, ali i naših građana.

 

Saša Juić

HPD “Zrin” Petrinja

 

 

Grobničke alpe 2016.

Vikend 24.-25.9.2016. smo proveli na atraktivnim Grobničkim Alpama. Na izletu je sudjelovalo 35 planinara iz HPD Siska, HPD Zrina iz Petrinje, PD Žulja iz Siska i HPD Pogledića iz Gline. Osim nešto svježijeg jutra i večeri, vrijeme nam je bilo naklonjeno kao da ljeto još uvijek traje.

U 6:15 smo krenuli iz Siska, te uz stajanje u Vukovoj Gorici stigli na odredište, selo Podkilavac. Tamo su nas dočekali ljubazni domaćini iz PD Obruča s rakijicom za jutarnje razbuđivanje.

Budući da nas je bilo puno, dogovorili smo da ćemo se već na početku razdvojiti u dvije grupe za hodanje do doma, a od doma na vrhove ići ovisno o željama i mogućnosti planinara. Manja skupina je išla stazom preko Čeke do doma Hahlić dok je veća skupina išla kroz Mudnu dol. Pomažući jedni drugima, prošli smo Mudnu dol bez poteškoća i na izlazu se nagradili dugim izležavanjem na osunčanoj travi. Nakon odmora na domu smo, što pojedinačno, što grupno obišli vrhove Obruč, Dnić, Ćunina Glava i Suhi vrh na kojem smo dočekali zalazak sunca iza Ćićarije. Na domu smo se za večeru počastili odličnim grahom i štrudlama od jabuke koje su nam pripremili domaćini.

Nedjeljno jutro smo iskoristili za obilazak kružne ture na kojoj smo prvo slučajno posjetili jedan nepoznati vrh (naknadno nazvan Markov vrh :) ), a nakon toga Južni vrh Pakleno, Bucov plato, stijenu Napa i Fratar. Sa Fratra se pružao posebno lijep pogled na sve strane, od sjevera prema Snežniku, istoka prema Risnjaku, juga prema Velebitu i zapada prema Rijeci i Učkoj. Nažalost, nismo mogli ostati cijeli dan na vrhu! Prema Podkilavcu smo se spustili stazom preko Čeke dok se druga grupa koja je u subotu išla tom stazom spustila preko Istočnog vremena. Prije polaska za Sisak smo se još družili uz pivo i pizzu u mjestu Dražice.

Naglasio bih hrabrost i odlučnost svih planinara u ova dva dana za svladavanje puno tehničkih prepreka kroz Mudnu dol, Napu i jedan novoosvojeni vrh nedaleko Južnog vrha Pakleno. Hvala svim planinarima koji su sudjelovali u izletu!

Marko Kotaranin

 

 

Vukovar i Ilok 2016.

Atipični planinarski izlet. Sedamnaest petrinjskih i sisačkih planinara. Hodalo se, ali ne po planini, nego po ulicama, muzejima, crkvama, šetnicama, groblju i podrumu dva prelijepa grada. Jedan je Grad heroj, a drugi najistočniji grad u Hrvatskoj. Vrijeme nas je odlično poslužilo, puno zanimljivoga smo vidjeli, naučili i obnovili znanja, zapalili svijeću u spomen na sve poginule, okrijepili se kapljicom traminca u iločkim podrumima, ali i družili kod ujne naše Višnje, organizatora putovanja koja nas je primila i ugostila kao svoje.

Kristina Suppe