Hrvatsko planinarsko društvo ''Zrin'' Petrinja

IZVJEŠTAJ S PREDAVANJA

IZVJEŠTAJ S PREDAVANJA

OSNOVE METEOROLOGIJE I ORIJENTACIJE

SA TOPOGRAFIJOM

 

U nedjelju 06.03.2016. u P. D. ''M. Filjak'', na vrhu H. Gore, održano je predavanje na temu

OSNOVE METOROLOGIJE I ORIJENTACIJE SA TOPOGRAFIJOM

u organizaciji HPD ''Zrin'' i Centra za osobni razvoj *Izvor*, oba iz Petrinje.

 

Predavanje je održao umirovljeni časnik HV-a Siniša Simonović, član ''Zrin''-a i *Izvora*-a.

Predavanje je trajalo od 10:30 - 15:30 h, 4 sata nastave uz tri pauze u ukupnom trajanju od 50 min.

Cijeli program je pratilo 32 planinara iz HPD ''Zrin'', 1 iz HPD ''Sisak'', obitelj Podhraški iz Zagreba, a 8 planinara iz HPD ''Sisak'' koji su kasnije došli i pratili dio programa.

Planinari su se do doma uspinjali različitim planinarskim stazama i automobilima.

Vrijeme je bilo pretežno sunčano, a atmosfera na predavanju i oko doma je bila odlična.

Skupina iskusnijih planinara koju je predvodio V. Kaurinović  dragovoljno, vrlo savjesno i pravovremeno je preuzela obaveze oko roštilja  na zadovoljstvo većine.

Predavanje se pokazalo predugačkim za većinu planinara pa iz tog iskustva najavljujem  da će sljedeća predavanja trajati najduže 2 sata dok će se  3. sat  ostaviti za pitanja, dijeljenje iskustva  vezanih za temu predavanja te neformalno druženje.

Ovim predavanjem se postavio temelj za daljnje praktične vježbe koje će se odvijati u realnim uvjetima kretanja po zemljištu za vrijeme izleta HPD ''Zrin''.

Zahvalio bih se svim planinarima i gostima iz Siska i Zagreba koji su svojim dolaskom pokazali zanimanje za ove teme, a posebno Predsjednici Ljiljani Štefulić i i Upravnom odboru HPD ''Zrin'' na organizaciji i ustupanju P. D. ''M. Filjak'' za predavanje.

Također se zahvaljujem bračnom paru Čarapar koji su u vrijeme održavanja predavanja bili dežurni  Doma te mi osobno pomogli u pripremi pomagala i dvorane za predavanje.

 

Siniša Simonović

 

 

Izvještaj s izleta Moslavina zimi

Izvještaj s izleta Moslavina zimi - 28. veljače 2016.

 

Vrijeme polaska: 7,30 s Trga hrvatskih branitelja, Petrinja, 20 planinara u 5 automobila

Kratkim dogovorom prihvaćena je izmjena najavljene ture hodanja i dogovoreno je hodanje u jednoj zajedničkoj grupi kružnom stazom u trajanju hodanja oko 5 sati (protegnulo se to na 6,30 sati boravka u prirodi).

Krenuli smo prema Popovači i mjestu okupljanja uz kavu sa 6 pridruženih planinara HPD Siska. Poslije jutarnje kave nastavili smo autima do Baze, tj. početka staze.

Nakon kratkog spremanja i zajedničkog fotografiranja krenuli smo od Baze u 9,30 preko Kolčenice i kapelice Sv. Benedikta do Jezera Mikleuška. Uz povremene kraće odmore stigli smo do Jezera Mikleuška u 11,30. Hodanje smo dalje nastavili uz Crkveni jarak prema Visu. Pri spustu do kamenog potoka planinarka slabih kondicijskih sposobnosti trebala je pomoć pri daljnjem kretanju (nošenje ruksaka, ohrabrivanje) te je dio grupe dosta usporio hodanje, a brži i spretniji su produžili svojim tempom. Zainteresirani planinari nakon kamenog potoka su još obišli Pavlinski samostan. Hrptom uz blagi uspon od Visa smo došli do Humke, najvišeg vrha Moslavačke gore, gdje su se brži hodači uz vatru kod izviđačke kolibe družili čekajući da se svi okupimo. Iskoristili smo priliku i slučajne posjetitelje koji su do Humke i Visa došli vozilom, zamolili da spomenutu planinarku uz pratnju dvije osobe prevezu do auta. Nakon okupljanja i odmora sporije grupe u 15 sati smo krenuli prema Bazi i stigli do nje za sat hoda. Pozdravljanje i rastanak s planinarima iz Siska je dovršeno uz popodnevnu kavu u Popovači.

Vrijeme idealno za hodanje po ovoj laganoj, do srednje teškoj stazi, ali ne i za uživanje u vidicima. Uživali smo u društvu pasjeg zuba, ugroženog i iznimno lijepog proljetnog cvijeta.

Zahvaljujem svim sudionicima na njihovom sudjelovanju u realizaciji ovog izleta. Posebno ističem Marijana i Sinišu i njihovu pomoć spomenutoj planinarki, Gezu za vođenje, a ostatak ekipe za veselo raspoloženje i dobro druženje.

 

Anica Šandrk

 

 

IZLET PO MEDVEDNICI
IZLET PO MEDVEDNICI

 

U nedjelju 21.02.2016. u organizaciji HPD "Zrin" Petrinja izvršen je uspon na Medvednicu.

Prijavilo se 15 planinara.

Nakon zajedničke fotografije na izlet smo krenuli sa parkinga ispred dvorca Oršić u Gornjoj Bistri preko nabujalog Bistričkog potoka kroz vinograde, te zahtjevnim usponom stazom 42 do vidikovaca Panjevine sa kojeg je pucao prekrasan pogled na Kraljev vrh i dio Hrvatskog zagorja, a u daljini su se nazirale i Koruške Alpe. Put nas je dalje vodio do lugarnice Oštrica (715m) koja je nekada bila planinarsko sklonište, ali danas se na žalost u njoj ne nudi turističko-ugostiteljska ponuda. Zatim stazom 41 preko Markova travnjaka do izletišta Srnec koje se nalazi podno 500 Horvatovih stuba, koje je vlastoručno izgradio veliki zaljubljenik u Medvednicu, planinar, novinar, publicist i fotograf, Vladimir Horvat (1891-1962) i to u periodu od 1946-53. godine na tada nepristupačnom dijelu Medvednice. Horvatove stube su bez sumnje najljepši izletnički objekt na Medvednici izrađen ljudskom rukom. Nastavljamo usponom do planinarske kuće mala Hunjka (877m) gdje nas je dočekao snijeg, a pored toga puhao je i veoma neugodan hladni vjetar. Tu smo napravili veću pauzu za ručak i ostavili dvije preumorne izletnice koje su se autom vratile u Gornju Bistru. Nakon ručka nastavili smo stazom 1 do Planinarskog doma "Ivan Pačkovski" ili poznatiji pod nazivom "Puntijarka" (957m), gdje neki naši izletnici nisu mogli odoljeti mirisu i okusu štrukli, a ostali su nastavili uz hotel Snježna Kraljica i crkvu Majke božje Sljemenske preko Činovničke livade do tornja na  vrhu  Sljemena (1035m). Staza nas je vodila uz hotel Tomislavov dom i dom Crvenog križa sa kojeg se pruža pogled na Medvedgrad i zapadni dio Zagreba, do PD Grafičar (864m) gdje smo uzeli zadnju stanku za kavu i okrijepu prije silaska preko Bistranskog sedla stazom 46 nazad u Gornju Bistru.

Izlet je započet u 8:15  a završio u 17:50 sati. Po Draženovom GPS uređaju pređeno je nešto više od 24 km, a vrijeme aktivnog hodanja je 8 sati i 39 minuta.

Čitavim putem vladalo je veselo i vedro raspoloženje.

Zahvaljujem Anici, Milošu, Marijanu i Draženu na potpori, savjetima i prenošenju osobnih iskustava kao iskusnih organizatora i voditelja ovakvih izleta.

Zahvaljujem također i predsjednici Ljiljani Štefulić i odboru koji su mi ukazali povjerenje da organiziram i vodim ovakav izlet.

 

Igor Podhraški

 

 

IVANŠČICA 2016.

Dana 07. 02. 2016  u organizaciji HPD Zrin održan je izlet na Ivanščicu.

Polazak sa trga u Petrinji u 6.00 sati

Prijavilo se 15 planinara.

Prijeviznik je bio Unatrans iz Petrinje i to s novim mini-busom, pa smo stoga bili vrlo sretni.

Ruta kretanja; Zagreb, Marija Bistra, Zlatar, Belec.

Putovanje je trajalu oko 2,5 sati sa usputnom kavicom.

Po dolasku do Pl. doma Belec grad, slijedi spremanje, malo klopice i po običaju kušanje raznih napitaka iz ruksaka i oko 9 sati pokret:

Pravac kretanja je; Utvrda Belec,Babin zub, vrh Belige i dom na Ivanščici.

Penjanje je potrajalo oko tri sata s obzirom na šarolikost grupe, ali u konačnici sve je prošlo ko??

Vrijeme je bilo malo oblačno bez padavina ali sa dosta jakim vjetrom i hladno.

Snijega je bilo malo već pri vrhu..

Po dolasku na dom slijedi ručak i po želju okrepa, netko iz ruksaka, a netko sa šanka.

Nakon odmora od oko dva sata, slijedi povratak ali drugim pravcem.

Put nas vodi preko Manđalovca i nakon oko 2 sata stižemo do našeg BUSA.

Ovdje se zadržavamo kraće vrijeme uz osvježenje i pripreme za put.

Uz usputno zadržavanje na kavici stižemo u Petrinju oko 19.15 sati.

Izlet je protekako u dobroj atmosferi i bez problema i čekamo slijedeći.

 

Organizator; Miloš Crnković

 

 

Istraživanje Hrastovičke gore

Istraživanje Hrastovičke gore

Koliko dobro poznajemo Hrastovičku goru? Uglavnom smo mišljenja da ju poznajemo vrlo dobro, no zapravo se varamo. Iako skromna po visini, u sebi krije mnoga zanimljiva područja. Jedni od zanimljivijih, a manje poznatih područja su mnogobrojni klanci. U većini klanaca nema planinarskih markacija pa se rijetko prolazi njima, a i nisu baš prohodni pa ih većina ljudi (i planinara) izbjegava. No ti su klanci, osim u ljeto kada je vrijeme suše, bogati vodom, te se niz njih spuštaju potoci tvoreći različite i neobične slapove, a ispod njih mala jezerca.

Posebno interesantan je klanac u podnožju ostataka gradinske utvrde Klinac grada. Proteže se od sela Donje Budičine do Klinca te kroz njega teče živopisni potok. U njemu se nalaze dva prekrasna slapa, jedan visine 6 metara koji nosi naziv Vražji skok dok je drugi kaskadni dužine 18 metara. Nailazeći na razne prepreke voda je oblikovala i niz drugih malih slapova i jezeraca.

Do drugog klanca koji je isto tako zanimljiv uobičajeno se kreće iz Zelene doline (Motokros staze), uz Petrinjčicu prema Tješnjaku te se uspinje prema selu Prečanice. U njemu se može vidjeti jedan blaži kaskadni slap dužine preko 30 metara te se uz potok pun malih slapova i jezeraca nalazi i odlomljena stijena u kojoj se mogu naći fosilni ostaci iz Panonskog mora.

Možda ne toliko atraktivni (koliko znamo za sada), no i drugi klanci na Hrastovičkoj gori su posebni, svaki na svoj način te ih vrijedi sve proći!

Nadam se da ćete se nakon ovih fotografija i sami uputiti u istraživačke avanture (naravno uz oprez pri kretanju) te nam otkriti još neki nepoznati slap ili neku drugu zanimljivost!

 

Marko Kotaranin