Hrvatsko planinarsko društvo ''Zrin'' Petrinja

IVANŠČICA 2016.

Dana 07. 02. 2016  u organizaciji HPD Zrin održan je izlet na Ivanščicu.

Polazak sa trga u Petrinji u 6.00 sati

Prijavilo se 15 planinara.

Prijeviznik je bio Unatrans iz Petrinje i to s novim mini-busom, pa smo stoga bili vrlo sretni.

Ruta kretanja; Zagreb, Marija Bistra, Zlatar, Belec.

Putovanje je trajalu oko 2,5 sati sa usputnom kavicom.

Po dolasku do Pl. doma Belec grad, slijedi spremanje, malo klopice i po običaju kušanje raznih napitaka iz ruksaka i oko 9 sati pokret:

Pravac kretanja je; Utvrda Belec,Babin zub, vrh Belige i dom na Ivanščici.

Penjanje je potrajalo oko tri sata s obzirom na šarolikost grupe, ali u konačnici sve je prošlo ko??

Vrijeme je bilo malo oblačno bez padavina ali sa dosta jakim vjetrom i hladno.

Snijega je bilo malo već pri vrhu..

Po dolasku na dom slijedi ručak i po želju okrepa, netko iz ruksaka, a netko sa šanka.

Nakon odmora od oko dva sata, slijedi povratak ali drugim pravcem.

Put nas vodi preko Manđalovca i nakon oko 2 sata stižemo do našeg BUSA.

Ovdje se zadržavamo kraće vrijeme uz osvježenje i pripreme za put.

Uz usputno zadržavanje na kavici stižemo u Petrinju oko 19.15 sati.

Izlet je protekako u dobroj atmosferi i bez problema i čekamo slijedeći.

 

Organizator; Miloš Crnković

 

 

Istraživanje Hrastovičke gore

Istraživanje Hrastovičke gore

Koliko dobro poznajemo Hrastovičku goru? Uglavnom smo mišljenja da ju poznajemo vrlo dobro, no zapravo se varamo. Iako skromna po visini, u sebi krije mnoga zanimljiva područja. Jedni od zanimljivijih, a manje poznatih područja su mnogobrojni klanci. U većini klanaca nema planinarskih markacija pa se rijetko prolazi njima, a i nisu baš prohodni pa ih većina ljudi (i planinara) izbjegava. No ti su klanci, osim u ljeto kada je vrijeme suše, bogati vodom, te se niz njih spuštaju potoci tvoreći različite i neobične slapove, a ispod njih mala jezerca.

Posebno interesantan je klanac u podnožju ostataka gradinske utvrde Klinac grada. Proteže se od sela Donje Budičine do Klinca te kroz njega teče živopisni potok. U njemu se nalaze dva prekrasna slapa, jedan visine 6 metara koji nosi naziv Vražji skok dok je drugi kaskadni dužine 18 metara. Nailazeći na razne prepreke voda je oblikovala i niz drugih malih slapova i jezeraca.

Do drugog klanca koji je isto tako zanimljiv uobičajeno se kreće iz Zelene doline (Motokros staze), uz Petrinjčicu prema Tješnjaku te se uspinje prema selu Prečanice. U njemu se može vidjeti jedan blaži kaskadni slap dužine preko 30 metara te se uz potok pun malih slapova i jezeraca nalazi i odlomljena stijena u kojoj se mogu naći fosilni ostaci iz Panonskog mora.

Možda ne toliko atraktivni (koliko znamo za sada), no i drugi klanci na Hrastovičkoj gori su posebni, svaki na svoj način te ih vrijedi sve proći!

Nadam se da ćete se nakon ovih fotografija i sami uputiti u istraživačke avanture (naravno uz oprez pri kretanju) te nam otkriti još neki nepoznati slap ili neku drugu zanimljivost!

 

Marko Kotaranin

 

 

PLANINARSKE MAČKARE NA PIRAMIDI

PLANINARSKE MAČKARE NA PIRAMIDI

U subotu 30. siječnja 2016. u organizaciji HPD "Zrin" Petrinja u planinarskom domu ''Matija Filjak'' na Piramidi, pod vodstvom gospođe Višnje Dejanović, održale su se 2. po redu "PLANINARSKE MAČKARE NA PIRAMIDI".

Dvadeset dvije MAČKARE okupile su se oko 18:00 h u planinarskom domu, a fešta je trajala  do ponoći. Uz domaću hranu, piće i kolače, atmosferu je dodatno podgrijavao naš lokalni kantautor, svirač i pjevač Marijan Popović i sve nas razveseljavao s odličnim izborom glazbe. Maske su bile raznolike i vrlo maštovite, a same MAČKARE spremne na ples, pjesmu i odličnu zabavu. Cijelo druženje je prošlo na najbolji mogući način.

Siniša Simonović

 

 

Uspon na Hrastovičku goru iz Zelene doline

USPON NA HRASTOVIČKU GORU IZ ZELENE DOLINE

 

U nedjelju 24.01.2016. u organizaciji HPD "Zrin" Petrinja izvršen je uspon na H. Goru pravcem Zelena Dolina – uz Petrinjčicu (ispod motokros staze) - Tješnjak – s. Prečanice – Vidikovac – planinarski dom (vrh Cepeliš), te spust pravcem Cepeliš – vidikovac . s. G. Bačuga – Z. Dolina.

Okupljanje je bilo u 9:00 h na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji. S nekoliko automobila smo se uputili prema Z. Dolini, gdje su se planinari pozdravili i zagrijali uz kavu i čaj.

U 9:45 h poslije zajedničkog slikanja ispred ugostiteljskog objekta u Z. Dolini, nas 20 je krenulo u hodnju navedenim  pravcem. Grupu su činili planinari HPD Zrin i HPD Sisak. Voditelj uspona, Saša Juić je zbog iznenadnih okolnosti morao preuzeti dežurstvo u planinarskom domu ''Matija Filjak'' nakon što je procijenio da ima dovoljno planinara koji poznaju pravac.

Oko 11.10 h planinari su se okrijepili u s. Prečanice kod domaćina Vase uz domaće proizvode.

Na Vidikovac se stiglo oko 11:50 h. Vrijeme je bilo sunčano, a pogled je bio otvoren na sve strane; L. Plješevica, sjeverni Velebit i drugo. Sve u svemu prekrasan pogled uz sunce i čistu atmosferu, a dojam je  dodatno pojačavala niska naoblaka ili magla prema jugo zapadu tako da se činilo da iz tog mliječnog mora izviru plavetni otoci.

Na sam vrh Piramida (Cepeliš) se stiglo oko 12:20 h. Tu nas je dočekao dežurni S. Juić sa toplim čajem i kuhanim  vinom.

Pored nas na vrhu smo zatekli još planinara iz HPD Sisak, bicikliste i druge ljubitelje kretanja prirodom. U slobodnoj procjeni, u tom trenutku, nas je bilo preko 50 ljubitelja čistog zraka i lijepog vremena oko i u domu.

Spust je krenuo oko 13:45 h navedenim pravcem. Jedino stajanje je bilo oko 14:30 h, kod obiteljske kuće S. Juića, gdje su nas njegovi roditelji počastili sa slavonskim krafnama i domaćim tekućim proizvodima. Nakon pola sata nastavilo se dalje.

Oko 15:10 h planinari se razdvajaju u 2 grupe na kraju s. G. Bačuga. Tako jedna grupa  kreće cestom prema Z. Dolini, a druga obilaznom planinarskom stazom. U Z. Dolinu se stiglo oko 15:30 h cestom, a obilazno oko 15:50 h.

Uspon je trajao 2:35 h, a spust  cestom 1:45 h cestom, a obilazno 20 min. duže.

Jutarnja temperatura je bila -5 C, na vrhu 6 C, pri povratku 2 C, sunčano, mirno bez vjetra.

Nije bilo nikakvih problema i svi koji su krenuli na uspon su se i spustili.

 

Siniša Simonović

 

 

Božićni domjenak HPD "Zrin" Petrinja

U subotu 19. prosinca 2015. godine, održan je Božićni domjenak HPD “Zrin” Petrinja na planinarskom domu “Matija Filjak” na Hrastovičkoj gori. Prisustvovalo je ukupno 27 članova društva s nekoliko gostiju. Dio članova je došao pješice na dom, a dio se dovezao automobilima i dopremio hranu i piće. Dežurni Vlasta i Vlado Kaurinović lijepo su ukrasili dom i vodili brigu o serviranju hrane i pića, te svojim primjerom pokazali kako se vodi dežurstvo na domu. Prije ručka dio prisutnih otišao je do vidikovca iznad Gornje Bačuge na prigodno postavljanje smjerokaza planinskih vrhova koji se vide s vidikovca. Tablu je osmislio Marko Kovačević, a postavili su je Miloš Crnković i Saša Grahovac. Staza od pl. doma do vidikovca je vrlo loša zbog sječe šume koja je u tijeku. Nakon toga uslijedio je ručak i druženje do večernjih sati. Predsjednica Ljiljana Štefulić prisutnima je podijelila nove majice, koje su napravljene uz pomoć Turističke zajednice Grada Petrinje.

Zahvaljujemo se svim prisutnima, onima koji su pomogli u organizaciji ovog domjenka, a posebno Marijanu Štefuliću na izvrsnoj pečenici.

UO HPD “Zrin” Petrinja