Uspon na Hrastovičku goru iz Zelene doline

USPON NA HRASTOVIČKU GORU IZ ZELENE DOLINE

 

U nedjelju 24.01.2016. u organizaciji HPD "Zrin" Petrinja izvršen je uspon na H. Goru pravcem Zelena Dolina – uz Petrinjčicu (ispod motokros staze) - Tješnjak – s. Prečanice – Vidikovac – planinarski dom (vrh Cepeliš), te spust pravcem Cepeliš – vidikovac . s. G. Bačuga – Z. Dolina.

Okupljanje je bilo u 9:00 h na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji. S nekoliko automobila smo se uputili prema Z. Dolini, gdje su se planinari pozdravili i zagrijali uz kavu i čaj.

U 9:45 h poslije zajedničkog slikanja ispred ugostiteljskog objekta u Z. Dolini, nas 20 je krenulo u hodnju navedenim  pravcem. Grupu su činili planinari HPD Zrin i HPD Sisak. Voditelj uspona, Saša Juić je zbog iznenadnih okolnosti morao preuzeti dežurstvo u planinarskom domu ''Matija Filjak'' nakon što je procijenio da ima dovoljno planinara koji poznaju pravac.

Oko 11.10 h planinari su se okrijepili u s. Prečanice kod domaćina Vase uz domaće proizvode.

Na Vidikovac se stiglo oko 11:50 h. Vrijeme je bilo sunčano, a pogled je bio otvoren na sve strane; L. Plješevica, sjeverni Velebit i drugo. Sve u svemu prekrasan pogled uz sunce i čistu atmosferu, a dojam je  dodatno pojačavala niska naoblaka ili magla prema jugo zapadu tako da se činilo da iz tog mliječnog mora izviru plavetni otoci.

Na sam vrh Piramida (Cepeliš) se stiglo oko 12:20 h. Tu nas je dočekao dežurni S. Juić sa toplim čajem i kuhanim  vinom.

Pored nas na vrhu smo zatekli još planinara iz HPD Sisak, bicikliste i druge ljubitelje kretanja prirodom. U slobodnoj procjeni, u tom trenutku, nas je bilo preko 50 ljubitelja čistog zraka i lijepog vremena oko i u domu.

Spust je krenuo oko 13:45 h navedenim pravcem. Jedino stajanje je bilo oko 14:30 h, kod obiteljske kuće S. Juića, gdje su nas njegovi roditelji počastili sa slavonskim krafnama i domaćim tekućim proizvodima. Nakon pola sata nastavilo se dalje.

Oko 15:10 h planinari se razdvajaju u 2 grupe na kraju s. G. Bačuga. Tako jedna grupa  kreće cestom prema Z. Dolini, a druga obilaznom planinarskom stazom. U Z. Dolinu se stiglo oko 15:30 h cestom, a obilazno oko 15:50 h.

Uspon je trajao 2:35 h, a spust  cestom 1:45 h cestom, a obilazno 20 min. duže.

Jutarnja temperatura je bila -5 C, na vrhu 6 C, pri povratku 2 C, sunčano, mirno bez vjetra.

Nije bilo nikakvih problema i svi koji su krenuli na uspon su se i spustili.

 

Siniša Simonović