Istraživanje Hrastovičke gore

Istraživanje Hrastovičke gore

Koliko dobro poznajemo Hrastovičku goru? Uglavnom smo mišljenja da ju poznajemo vrlo dobro, no zapravo se varamo. Iako skromna po visini, u sebi krije mnoga zanimljiva područja. Jedni od zanimljivijih, a manje poznatih područja su mnogobrojni klanci. U većini klanaca nema planinarskih markacija pa se rijetko prolazi njima, a i nisu baš prohodni pa ih većina ljudi (i planinara) izbjegava. No ti su klanci, osim u ljeto kada je vrijeme suše, bogati vodom, te se niz njih spuštaju potoci tvoreći različite i neobične slapove, a ispod njih mala jezerca.

Posebno interesantan je klanac u podnožju ostataka gradinske utvrde Klinac grada. Proteže se od sela Donje Budičine do Klinca te kroz njega teče živopisni potok. U njemu se nalaze dva prekrasna slapa, jedan visine 6 metara koji nosi naziv Vražji skok dok je drugi kaskadni dužine 18 metara. Nailazeći na razne prepreke voda je oblikovala i niz drugih malih slapova i jezeraca.

Do drugog klanca koji je isto tako zanimljiv uobičajeno se kreće iz Zelene doline (Motokros staze), uz Petrinjčicu prema Tješnjaku te se uspinje prema selu Prečanice. U njemu se može vidjeti jedan blaži kaskadni slap dužine preko 30 metara te se uz potok pun malih slapova i jezeraca nalazi i odlomljena stijena u kojoj se mogu naći fosilni ostaci iz Panonskog mora.

Možda ne toliko atraktivni (koliko znamo za sada), no i drugi klanci na Hrastovičkoj gori su posebni, svaki na svoj način te ih vrijedi sve proći!

Nadam se da ćete se nakon ovih fotografija i sami uputiti u istraživačke avanture (naravno uz oprez pri kretanju) te nam otkriti još neki nepoznati slap ili neku drugu zanimljivost!

 

Marko Kotaranin