IZLET PO MEDVEDNICI
IZLET PO MEDVEDNICI

 

U nedjelju 21.02.2016. u organizaciji HPD "Zrin" Petrinja izvršen je uspon na Medvednicu.

Prijavilo se 15 planinara.

Nakon zajedničke fotografije na izlet smo krenuli sa parkinga ispred dvorca Oršić u Gornjoj Bistri preko nabujalog Bistričkog potoka kroz vinograde, te zahtjevnim usponom stazom 42 do vidikovaca Panjevine sa kojeg je pucao prekrasan pogled na Kraljev vrh i dio Hrvatskog zagorja, a u daljini su se nazirale i Koruške Alpe. Put nas je dalje vodio do lugarnice Oštrica (715m) koja je nekada bila planinarsko sklonište, ali danas se na žalost u njoj ne nudi turističko-ugostiteljska ponuda. Zatim stazom 41 preko Markova travnjaka do izletišta Srnec koje se nalazi podno 500 Horvatovih stuba, koje je vlastoručno izgradio veliki zaljubljenik u Medvednicu, planinar, novinar, publicist i fotograf, Vladimir Horvat (1891-1962) i to u periodu od 1946-53. godine na tada nepristupačnom dijelu Medvednice. Horvatove stube su bez sumnje najljepši izletnički objekt na Medvednici izrađen ljudskom rukom. Nastavljamo usponom do planinarske kuće mala Hunjka (877m) gdje nas je dočekao snijeg, a pored toga puhao je i veoma neugodan hladni vjetar. Tu smo napravili veću pauzu za ručak i ostavili dvije preumorne izletnice koje su se autom vratile u Gornju Bistru. Nakon ručka nastavili smo stazom 1 do Planinarskog doma "Ivan Pačkovski" ili poznatiji pod nazivom "Puntijarka" (957m), gdje neki naši izletnici nisu mogli odoljeti mirisu i okusu štrukli, a ostali su nastavili uz hotel Snježna Kraljica i crkvu Majke božje Sljemenske preko Činovničke livade do tornja na  vrhu  Sljemena (1035m). Staza nas je vodila uz hotel Tomislavov dom i dom Crvenog križa sa kojeg se pruža pogled na Medvedgrad i zapadni dio Zagreba, do PD Grafičar (864m) gdje smo uzeli zadnju stanku za kavu i okrijepu prije silaska preko Bistranskog sedla stazom 46 nazad u Gornju Bistru.

Izlet je započet u 8:15  a završio u 17:50 sati. Po Draženovom GPS uređaju pređeno je nešto više od 24 km, a vrijeme aktivnog hodanja je 8 sati i 39 minuta.

Čitavim putem vladalo je veselo i vedro raspoloženje.

Zahvaljujem Anici, Milošu, Marijanu i Draženu na potpori, savjetima i prenošenju osobnih iskustava kao iskusnih organizatora i voditelja ovakvih izleta.

Zahvaljujem također i predsjednici Ljiljani Štefulić i odboru koji su mi ukazali povjerenje da organiziram i vodim ovakav izlet.

 

Igor Podhraški