Izvještaj o izletu na Metlu i Babino brdo 28. siječnja 2017.

Izvještaj o izletu na Metlu i Babino brdo 28. siječnja 2017.

 

Ujutro u 8 sati termometara je pokazivao 15 ºC ispod nule. Bilo je stvarno hladno, ali je obečavalo da će dan biti sunčan. Na Trgu se okupilo deset planinara; pet iz HPD Zrin i pet iz HPD Sisak. Neki od prijavljenih su već prije otkazali, a neki nisu došli u ugovoreno vrijeme.

U Zelenoj dolini popili smo kave i napravili pripreme za hodanje. Goran je dao upute kako se krplje pririktavaju gojzericama i kako se upotrebljavaju. Imali smo sedam pari krplji, ali smo ih upotrijebili samo pet pari. U Jabukovcu smo ostavili aute i oko 9 sati krenuli ka Gornjoj Mlinogi. Kako smo se uspinjali snijeg je bio sve veći, a neposredno prije Metle već ga je bilo 40 i mjestimično 50 cm. Naprijed su išli oni koji su imali krplje, a iza njih grupa bez tog izvanrednog pomagala za visoki snijeg. Ovaj nam je izlet pokazao koliko se te relativno jednostavne naprave dobrodošle.

Sunčani dan bez oblaka i zima koja čipa za lice, jer gore na vjetrometini je bilo -12ºC,  stvarala je prekrasan ugođaj. Kod odašiljača na Babinom brdu smo stali i nešto pojeli. Dežurni radioamater koji se pojavio iz kontejnera počastio nas je svojom rakijom, ali naše kuhano vino nije htio probati.

Preko Vinodola uputili smo se dalje, ali nismo išli na kulu Klinac grada već smo u samom selu skrenuli prema Čuntiću. Negdje oko 14, 30 bili smo na cesti i uskoro u toplini i na vrućem čaju kafića Zelene doline. Kada smo konačno dovezni i automobile iz Jabukovca, izlet je završio. Vjerujem da je svim učesnicima bilo drago što su se unatoč hladnoći odlučili na ovo hodanje jer dan je bio izmišljen za hodanje  a krajolik i pogledi prekrasni.

 

Vođa izleta

Ivica Šustić