Kostelsko gorje

Kostelsko gorje

(Veliki Tabor -Vinagora-Kuna gora -Pregrada)

 

Iako je prognoza vremena bila kiša ,27.04 2019. četrnaest planinara Društva autobusom se uputilo u Zagorje oko 7 h uživajući usput u zelenim bregima i rascvjetalim krajolicima. Kavicu smo popili u Krapinskim Toplicama nakon čega nastavismo put prema Desiniću.

Prvo smo odlučili razgledati Veliki Tabor : dvorac iz 15. stoljeća koji je nedavno potpuno obnovljen. Dočekao nas je simpatični vodič koji nas je na zanimljiv način proveo kroz povijest dvorca i njegove legende.

Dalje se autobusom zaputismo do Vinagore gdje je bio početak naše hodnje po Kostelskom gorju.U Vinagori smo uživali u lijepim krajolicima zagorskih brega i izvana pogledasmo lijepu crkvu " Marije od pohoda" sa zanimljivim "cintorom" o čemu nam je nešto rekao naš Šuco.

Vrijeme se popravilo. Uz" brege gor i niz brege dol"  uživali smo u proljetnoj šumi, livadama i vinogradima s vikend kućama. Pred kraj hodnje  nam je začelje kiša ipak  malo poškropila ali uglavnom suhi dođosmo do odredišta planinarske kuće " Kuna Gora"gdje se upravo održavalo natjecanje u pravljenju kotlovine - "Kotlijada"u sklopu Dana grada Pregrade na koji nam se s terase doma pružao prekrasan pogled.  Uz ljubazne domaćine i ponudu gemišta od domaćeg vina te kotlovinu od natjecanja, družili smo se i okrijepili

.Nakon odmora i druženja smo se spustili stazom "Križnog puta" u Pregradu gdje nas je čekao autobus . Oko 19 h, bez teškoća u putu, vratili smo se u Petrinju.

Vlasta Kaurinović